Научно-практична конференция “Музеология на 21-ви век” се проведе в Несебър рамките на проект „Ревитализирани пространства в световната културна ценност Старинен град Несебър – Етнографски музей“

В периода 28 – 29 март 2024 г. в гр. Несебър, в рамките на проект „Ревитализирани пространства в световната културна ценност Старинен град Несебър – Етнографски музей“, финансиран по Програма „Културно предприемачество, наследство и сътрудничество” на ФМ на ЕИП 2014 – 2021 г., се проведе научно-практична конференция под надслов “Музеология на 21-ви век” на която бяха представени постигнатите резултати по проекта, и се обсъдиха сред специализирана публика предизвикателствата пред музейното дело в настоящето, поставяне на новата музеология в по-широк контекст, използването на културното наследство като катализатор на местното развитие, поле за взаимодействие и двигател на дигитализационния процес. В конференцията участваха представители на научните среди и музейното дело от областта, ученическа и студентска аудитория и местни жители.

Част от програмата на конференцията бяха демонстрации и практически занимания в изцяло обновения и дигитализиран Етнографски музей – Несебър и провеждане на открити уроци по история в археологически музей Несебър за деца от училищата с концентрация на уязвими групи, с цел постигане на по-добрата интеграция на децата в местната и националната общност.

Leave a Comment

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *